Tornem al Montsant. Ruta dels cartoixans

Matí de diumenge amb l'equip al complet. El sol llueix ben clar i s'intueix una jornada calorosa. Avui tornem al Montsant, concretament a Escala Dei, al Priorat, on es troba la cartoixa de Santa Maria, fundada al segle XII pel rei Alfons I el Cast. No és la nostra comesa avui visitar-la però si encara no ho heu fet, us ho recomanem!
Deixem el cotxe aparcat en una zona habilitada del poble d'Escala Dei i ens dirigim cap a la cartoixa; hi passem ben a la vora però no hi entrem, el nostre objectiu és coronar la muntanya pel Grau de l'Escletxa. 
Un dels primers rètols que trobem indica la nostra direcció a través de la Ruta dels Cartoixans que també condueix a La Cogulla i a Cabacés; segons l'indicador ens esperen dos quilòmetres i mig i uns 40 minuts de caminar. 
Els primers metres transcorren entre vinyes i una ampla pista que comença a enfilar-se. Al nostre davant la imponent muntanya, el cel blau i els cants dels ocells; a estones, silenci, quina meravella!
Passem per la Pietat, un bell indret des del qual contemplem una magnífica vista del conjunt de la cartoixa i del Parc Natural de la Serra del Montsant; seguim i passem pel forn del Rosalí. 
Un altre rètol ens indica la direcció correcta a prendre per anar fins al Grau de l'Escletxa; ara si que l'ascensió és constant i seguida, però per compensar, les vistes cada cop són més excel·lents;caminem uns metres més i en una zona ombrívola aprofitem per fer breu parada per esmorzar i treure la bóta d'en Tomàs.
Reprenem camí i arriba el moment de passar pel grau. Una placa encastada a la muntanya commemora que l'any 1963 més d'un miler de persones van travessar-lo amb motiu de la XXVII Marxa Excursionista de Regularitat de Catalunya, organitzada per la secció excursionista del Reus Deportiu. Enfilem i grimpem pel grau per arribar al capdamunt, a la punta del Boter (1.007 metres); aquí dalt el paisatge és bellíssim i és obligat aturar-se i contemplar-lo, respirar a fons i carregar-se d'energia.
No ens volem embolicar a continuar cap a la Serra Major, la intenció és dinar a Escala Dei, però voldríem baixar per un altre camí diferent del que hem pujat. Anem i venim, pugem i baixem un parell de vegades però no encertem la ruta i l'electrònica avui no està de la nostra part.
Decidim tornar al punt d'origen pel mateix camí, és a dir pel grau de l'Escletxa. Allà que anem. Baixem sense dificultat amb l'ajuda de la corda d'acer col·locada a la muntanya que assegura la nostra petja. Passem el grau, el camí, el forn del Rosalí i arribem novament a la Pietat, on aprofitem per refrescar-nos una mica abans de fer el tram final de la ruta i arribar a Escala dei.
Allà ens espera un bon àpat al Rebost d'Scala Dei on tenim taula reservada, vi de la terra i un menú ben complet per compensar la caminada en la qual hem esmerçat unes 4 hores.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Tossal Gros de Prenafeta, el castell i el poble vell

El descobriment dels Ports de Tortosa-Beseit

Un paradís entre muntanyes: el llac de Juclà (Andorra)