Una ruta pel Montsant: les ermites d'Ulldemolins

El Montsant és la muntanya màgica de les terres tarragonines. Envoltada d'història, mites i llegendes, aquesta formació que pertanyi a la serralada Prelitoral, es caracteritza pels seus cingles de conglomerat dels quals destaca el punt més alt, la Roca Corbatera amb 1.162 metres.
Hi ha molts itineraris a fer al llarg i a través de la muntanya del Montsant.
Avui us parlarem de l'anomenada ruta de les ermites, de poca dificultat i d'unes dues hores i mitja de durada.
En el nostre cas vàrem partir passat el poble d’Ulldemolins en direcció a la serra de la Llena, just abans de l’antiga venta, (a uns 7km de la població). Iniciàrem el camí direcció al congost de Fraguerau per fer cap a l'ermita de sant Bartomeu, la més antiga de les del recorregut, i a la qual només es pot accedir a peu. No és estrany doncs que l'any 1160 Fra Guerau Miquel s'hi instal·lés com a ermità en una cova, la tranquil·litat i el silenci són sorprenents! El 1192 es construí la petita ermita romànica d'una sola nau, absis semicircular i espadanya.

L'últim ermità, Francesc Palau i Quer, hi va viure fins a mitjans del segle XIX segons llegim en una làpida situada al costat de l'ermita. Va estar molts anys abandonada fins que en els anys 70 del segle XX els habitants del poble d'Ulldemolins la van restaurar. L'indret és incomparable; hi destaca la insignificant ermita (per la seva petita dimensió) envoltada per la gran muntanya. De visita obligada la pedra que fa de pica amb aigua fresca que es filtra gota a gota de l'interior de les parets.
Continuem camí pel barranc de Fraguerau. Ens trobem en ple Parc Natural de la Serra del Montsant (declarat l'any 2002) passant per un pont penjant sobre el riu Montsant, per arribar a un altre indret destacat del recorregut: les Cadolles Fondes, veritables basses d'aigua situades dins d’un estret on a l'estiu, de ben segur, més d'una persona s'hi banya tot i les seves fredes aigües.
Prosseguim itinerari cap a la concorreguda ermita de sant Antoni, amb zona de pícnic i barbacoes per passar un relaxat dia festiu amb família o amistats.

D'aquesta ermita, construïda en el segle XV en estil renaixentista, en destaca la campana que s'hi va col·locar reaprofitant una bomba de la Guerra Civil.
És en aquest indret on prèviament havíem deixat un dels vehicles. Des d'allí ens dirigim al punt de partida per recollir el segon cotxe i fer parada a la Fonda Toldrà, a la població d'Ulldemolins, on degustem un menú on no podien faltar els caragols a la llauna.



    

Comentaris

  1. M'agradaria dir-vos que encara hi ha una altra ermita, la de santa Magdalena, no gaire lluny de Sant Antoni i Santa Bàrbara, en direcció al poble, també amb zona de pícnic, i d'on comencen algunes rutes pel Montsant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. sí sabem de la seva existència però no l'hem ressenyat perquè no hi vàrem anar. Moltes gràcies pel teu comentari!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El descobriment dels Ports de Tortosa-Beseit

El Camí de Sant Jaume, de Santiago a Fisterra

Els estanys de Tristaina, Andorra