Per terres del Baix Penedès: el Montmell

A cavall de les comarques de l'Alt Camp i del Baix Penedès i formant part de la Serralada prelitoral, s'alça la serra del Montmell-Marmellar, amb la seva punta màxima, la talaia del Montmell, de 861 metres, que es coneix també com a Puig de la Dent. 
Es tracta d'un Espai Natural Protegit des de l'any 1992 i un Espai Natura 2000 des de l'any 2006.
Per la seva posició estratègica esdevingué territori de frontera a l'època de la Reconquesta, limitant el comtat de Barcelona de les comarques dominades pels sarracens. Hi predominaren per aquest motiu les masies aillades, fruit dels esforços de la reconquesta cristiana d'anar guanyant pam a pam el territori català.
La ruta parteix des de l'església nova de Sant Miquel, situada al peu d'una pista forestal, de fàcil accés en cotxe. 
Quan s'inicia l'ascens, al cap de poca estona, es troba l'església antiga de Sant  Miquel, una preciosa mostra d'Art Romànic del segle X, que s'erigeix entre les roques, la funció de la qual era donar cobertura espiritual als habitants de les disperses masies del voltant.
Rere l'absis de l'església s'agafa el costerut caminet que porta cap al Collet del Castellot. Entremig apareixen les restes del castell del Montmell, des del qual hi ha esplèndides vistes del Camp de Tarragona i del Penedès. Continuant el caminet en direcció NE s'arriba al punt més alt de l'itinerari i de la serra, la Talaia del Montmell, on també es pot gaudir d'un magnífic paisatge.

El descens es fa per la part posterior, i discorre plàcidament entre un bosc de pi blanc i garric, amb algun reducte d'alzines (a la part més obaga) i amb un exemplar destacat, l'alzina centenària de Torrossolla. Cal remarcar que s'ha tingut especial cura en senyalitzar les espècies florals més comuns i característiques de la zona amb plafons explicatius per informar als visitants.
El recorregut, que és circular,  és d'unes 2 hores i escaig de durada, sense parades, i no presenta cap dificultat considerable. Les magnífiques vistes des del punt màxim compensen l'esforç.


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El descobriment dels Ports de Tortosa-Beseit

Els estanys de Tristaina, Andorra

El Camí de Sant Jaume, de Santiago a Fisterra